Kot verjetno sklepaš že iz imena, jed mujadara prihaja iz arabskega sveta.
Sestavljena je iz riža, leče ter karamelizirane čebule, po želji pa namesto riža lahko uporabiš tudi piro. Izbira je tvoja!
Ko jed popestriš še z grškim jogurtom in avokadom, dobiš točno pravo razmerje makro in mikro hranil za uspešen dan.
Priprava:
- V večjem loncu segrejemo vodo in skuhamo lečo in riž. Ker se živili kuhata različno dolgo, najprej dodamo eno, nato pa ob pravem času še drugo. Podatke o času kuhanja najdemo na embalaži vsakega živila.
- Kuhan riž in lečo prestavimo v vok ali višjo ponev, dodamo kapljico olivnega olja, začimbe in narezano zelenjavo (korenje, ohrovt in por).
- Po potrebi dodamo nekaj vode in na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da se sestavine med seboj lepo povežejo.
- Medtem pripravimo še avokado, ki ga po želji začinimo s soljo, poprom, česnom v prahu in limoninim sokom.
- Za konec na vroči ponvici popečemo na rezine narezano čebulo. Dodamo ji sirup in večkrat dobro premešamo - tako se bo lepo karamelizirala.
- Za konec dodamo še grški jogurt.
Serviramo in uživamo! Dober tek!