Omega 3 - bizarna nuja telesa ali nateg?
Iskren odgovor je tisto, kar pričakujem od tebe…
Povej mi ali se na tvojem jedilniku velikokrat pojavijo naslednja živila:
- losos,
- skuša,
- sardine,
- sardoni,
- lanena semena,
- chia semena,
- ostrige,
- lešniki…
Če tudi ti, tako kot večina, v tem trenutku samo odkimavaš, potem je to definitivno velik problem!
OMEGA 3 IMA MOČAN VPLIV NA TVOJE ZDRAVJE
Zakaj?
Predvsem zato, ker se zaradi te napake, številni posamezniki borijo z abdominalno debelostjo (zoprna maščoba na predelu trebuha), pomanjkanjem energije, anksioznostjo....Ampak, brez skrbi…
Tudi sam sem naletel na to oviro in poznam način, kako jo lahko po hitrem postopku preskočiš in se v svoj telesu počutiš bombastično.
Situacija je sledeča.
NA TISOČE RAZISKAV POTRJUJE FANTASTIČEN UČINEK
Verjetno tudi tebe zanima, kaj je sploh skupnega živilom, ki sva jih omenila na začetku.
Z veseljem ti povem, da je skupni imenovalec ena od najbolj raziskanih snovi s področja prehrane in zdravja. Do danes je bilo opravljenih že več kot 20.000 znanstvenih raziskav in izsledki so naravnost fantastični. Govorim o nenasičenih omega 3 maščobnih kislinah, ki jih opevajo praktično vsi: zdravniki, farmacevti, nutricionisti.In če sem popolnoma iskren, se mi zdi, da je to eno od redkih področij, kjer so si enotni vsi strokovnjaki, brez izjeme.
Razlog, zakaj je temu tako, je naslednji…
PREDNOSTI OMEGA 3
Nenasičene omega 3 maščobne kisline so nujne za nemoteno delovanje organizma. Hkrati gre za esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da jih telo ne more proizvajati samo.
Edini način, da jih vnesemo v organizem v zadostnih količinah je s pravo prehrano.
To je edina opcija!
Tisti, ki so uspešni pri tej nalogi opazijo številne pozitivne posledice, saj omega 3 maščobne kisline med drugim poskrbijo tudi za:
- nemoteno delovanje celic, ki so osnovna enota organizma,
- dajejo impulz za izgradnjo hormonov, od katerih je odvisno kako se počutiš,
- zmanjšujejo tveganje za srčni infarkt, saj znižujejo nivo trigliceridov v tvojem organizmu,
- izboljšajo kvaliteto vida,
- pozitivno vplivajo na lepoto kože,
- zaščitijo mišično tkivo, ki je pod konstantnim naporom,
- izboljšujejo kognitivne sposobnosti,
- delujejo protivnetno,
- po nekaterih raziskavah celo pospešijo metabolizem, oziroma porabo odvečnih maščob.
Ampak, počasi…!
Vprašanje, ali se tudi ti razveseliš številnih pozitivnih posledic, pa je odvisno od zelo pomembnega elementa.
VSE JE ODVISNO OD TEGA PODATKA
In sicer, gre za razmerje med nenasičenimi omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.Tako kot omega 3, so tudi omega 6 maščobne kisline pomembne za dobro počutje, ampak…
… samo če poskrbiva za optimalne količine.
V nasprotnem primeru nenasičene omega 6 maščobne kisline predstavljajo veliko nevarnost. Če je količina teh prekomerna, je telo v hudem šoku in se zato v organizmu začnejo pojavljati številna vnetja, ki se lahko razvijejo v huda bolezenska stanja.
Predvsem pa negativno vplivajo na počutje in tvojo postavo.
Posledice so lahko zelo hude, čeprav večino časa sploh nimaš občutka, da bi bilo karkoli narobe.
Lahko rečeva, da so omega 3 praktično protiutež omega 6 maščobnim kislinam.
PREHRANA, KI VSEBUJE OMEGA 3
Brez dvoma so najboljši vir ribe, ampak pazi pri izbiri.
V kolikor gre za večje ribe in so te izpostavljene onesnaženim vodam, to pomeni, da lahko vsebujejo visok delež težkih kovin (živo srebro,…).
Osredotoči se predvsem na nekoliko manjše ribe (sardine, sardele, postrvi…) in na podatek od kod prihajajo.
Poleg tega pa lahko jedilnik popestriš z lanenimi in chia semeni, jajci, listnato zelenjavo, itd.
VSE BOLJ PRILJUBLJENE SO TUDI OMEGA 3 V KAPSULAH
Ker pa večina posameznikov zaradi življenjskega sloga in težko dostopnih živil, ne dosega priporočenega vnosa s klasično prehrano, svojo vlogo v zadnjem času odigrajo prehranska dopolnila, s pomočjo katerih zagotovimo, da naše telo dobi točno tisto, kar potrebuje.
Ampak pozor!Še zdaleč niso vsa dopolnila Omega 3, ki jih kupiš v trgovini, na spletu ali v lekarni enaka.
Niti pod razno!
Večina dopolnil z ribjim oljem na trgu vsebujejo premalo esencialnih maščobnih kislin Omega 3 (EPK in DHK), da bi sploh imele kakršenkoli učinek. V kolikor se odločiš za nakup napačnih dodatkov, denar zapravljaš za prazen nič, saj je sestava le teh obupna.
Poleg tega obstaja še en konkreten problem.
Večini proizvajalcev ribjega olja ne očisti. To pomeni, da vsebuje težke kovine, toksine in ostalo nesnago, ki lahko resno škoduje tvojemu zdravju. Preprosto zato, ker vsak dodaten postopek pomeni večje stroške in posledično manj zaslužka, zato lahko pade odločitev, ki je lahko usodna. Na žalost pri večini pohlep odloča o tem, kaj bodo postavili na prodajne police.
To pa še ni vse… Poleg tega je večina ribjega olja v kapsulah v obliki, ki jo naše telo težje absorbira. Ta oblika se imenuje “Ethyl-ester” (EE), ki je veliko cenejša za izdelavo, kot recimo naravna trigliceridna (TG) oblika.Še en podatek, da večina hitro pozabi na pomen zdravja in se raje osredotoči na zaslužek.
Ker pa zase, za svoje najbližje in jasno za vse, ki so mi pripravljeni prisluhniti želim le najboljše, sem se odločil, da šokiram trg in ponudim dodatek visoke kvalitete, ki je namenjen vsem, ki si želijo pravih rezultatov in zdravega telesa.
KER MI TVOJE ZDRAVJE IN POČUTJE POMENITA NAJVEČ
V ta namen smo skupaj z ekipo oblikovali najkvalitetnejše kapsule maščobnih kislin Omega 3 v Sloveniji. Za razliko od ostalih, so v trigliceridni obliki, kar pomeni bistveno boljšo absorpcijo, ne vsebujejo težkih kovin, toksinov in dioksina in kar je najbomembnejše, delež maščobnih kislin je kar 70%.Če jih primerjaš z ostalimi, dobiš občutek, da se delajo norca iz tebe, saj je le ta toliko nižji.
Kot vidiš, obstajajo preproste rešitve zaradi katerih pokaš od pozitivne energije in se v svojem telesu počutiš tako, kot si zaslužiš.
VIRI: Discovery of essential fatty acids. - Spector AA, Kim HY. Omega 3 Polyunsaturated Fatty Acids: The Way Forward in Times of Mixed Evidence- Karsten H. Weylandt, Simona Serini, Yong Q. Chen, Hui-Min Su, Kyu Lim, Achille Cittadini, and Gabriella Calviello Clinical Trial Evidence and Use of Fish Oil Supplements - Andrew Grey, MD; Mark Bolland, PhD, MBChB Omega 3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms - Giuseppe Grosso , Fabio Galvano, Stefano Marventano, Michele Malaguarnera, Claudio Bucolo, Filippo Drago, and Filippo Caraci Circulating omega 3 Fatty acids and neovascular age-related macular degeneration. - Merle BM, Benlian P, Puche N, Bassols A, Delcourt C, Souied EH; Nutritional AMD Treatment 2 Study Group. A fish a day, keeps the cardiologist away! – A review of the effect of omega 3 fatty acids in the cardiovascular system - Soumia Peter, Sandeep Chopra,1 and Jubbin J. Jacob Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss. - Raji CA, Erickson KI, Lopez OL, Kuller LH, Gach HM, Thompson PM, Riverol M, Becker JT. Potential treatment of human nonalcoholic fatty liver disease with long-chain omega 3 polyunsaturated fatty acids. - Bouzianas DG, Bouziana SD, Hatzitolios AI. Omega 3 supplementation and non-alcoholic fatty liver disease: a systematic review and meta-analysis. - Parker HM1, Johnson NA, Burdon CA, Cohn JS, O'Connor HT, George J. Interim Summary of Conclusions and Dietary Recommendations on Total Fat & Fatty Acids - From the Joint FAO/WHO Expert Consultation on Fats and Fatty Acids in Human Nutrition, 10-14 November, 2008, WHO, Geneva Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA) - EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) Efficacy of omega 3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. - Kwak SM, Myung SK, Lee YJ, Seo HG; Korean Meta-analysis Study Group.