Gluten - glavni krivec za vse prebavne težave?
Se tudi tebi dogaja, da te vse pogosteje jezijo …
napihnjenost, vetrovi in bolečine v predelu trebuha? Poleg tega pa opažaš, da ti načrte večkrat pokvarita huda utrujenost in pomanjkanje energije?Vem ...
Zelo neprijetne situacije.
K sreči pa jih lahko zelo hitro premagaš.
To pa zato, ker so vse naštete nevšečnosti velikokrat v tesni povezavi z vse bolj osovraženo beljakovino, imenovano …
gluten.Zato je pomembno, da …
v naslednjih nekaj minutah ugotoviš, če si tudi ti v skupini tistih, ki jim ta “sovražnik” dan za dnem kvari počutje in razpoloženje.
In če ugotoviš, da si, potem ti bo rešitev, ki ti jo razkrijem v kratkem, v samo nekaj dneh prinesla konkretne spremembe.
Vse to in še več te čaka v nadaljevanju, saj bova razkrila celotno ozadje “gluten-free manije”.
Kazalo:KAJ JE GLUTEN?
Okej …Za začetek samo na hitro k osnovam.
Gluten je skupno ime za beljakovinske snovi, ki se nahajajo v žitu.
Te so v osnovi sestavljene iz beljakovinskih gradnikov oziroma komponent, ki sodijo med:
- glutenine in
- gliadine.
GLUTENINI
Glutenini v naravi veljajo za največje beljakovine, ki lahko dosegajo molekulsko maso do 10 milijonov daltonov.Pri sami sestavi glutena pa predstavljajo približno polovico celotne strukture.
GLIADINI
Druga polovica pa pripada gliadinom, ki po zadnjih raziskavah za vse večje število posameznikov predstavljajo veliko nevarnost.Gre namreč za tisto frakcijo, ki se smatra za najbolj nevarno oziroma toksično, kar pomeni, da lahko dan za dnem uničuje tvoj organizem.
Še posebej, če trpiš za katero od naslednjih treh zdravstvenih težav:
- celiakijo,
- glutensko intoleranco ali
- alergijo na gluten.
No, kljub temu da so si simptomi, ki opozarjajo na prisotnost ene od naštetih težav, lahko zelo podobni, pa je pomembno, da razumeš, v čem se te zdravstvene problematike med seboj razlikujejo.
CELIAKIJA
V povezavi z negativnim odzivom telesa na gluten je med vsemi brez dvoma daleč najbolj nevarna in uničujoča … celiakija.Gre za avtoimunsko bolezen, ki prizadene predvsem tanko črevo.
Ob uživanju glutena se pri posameznikih s celiakijo sproži imunski sistem, kar pripelje do situacije, ko protitelesa začnejo uničevati sluznico tankega črevesa.
Posledično pride do atrofije oziroma razkroja črevesnih resic, kar lahko, če seveda ne ukrepaš, pripelje do resnih zdravstvenih težav.SIMPTOMI CELIAKIJE
Da gluten za tvoj organizem predstavlja resnega sovražnika, te telo opozarja na več načinov.
Govoriva o:
- kronični diareji oziroma driski,
- slabši absorpciji hranil,
- nekontroliranem hujšanju,
- bolečinah v kosteh in
- bolečinah v trebuhu.
Po podatkih naj bi ta nevšečnost prizadela približno 1 % populacije, kar pa v realnosti po ocenah strokovnjakov ne drži.
Predvsem zato, ker obstaja tudi tako imenovana tiha celiakija, pri kateri simptomi niso tako zelo očitni. Zato se večkrat zgodi, da kljub sicer poškodovanemu črevesju, bolezen pri marsikom sploh ni definirana.
INTOLERANCA NA GLUTEN
No, s precej podobnimi težavami kot posamezniki s celiakijo pa se soočajo tudi tisti z … glutensko intoleranco.Gre za nevšečnost, ki je precej bolj razširjena, saj se po zadnjih podatkih z njo sooča približno 6–7 % populacije.
Glavna razlika med celiakijo in intoleranco na gluten je predvsem ta, da pri intoleranci stena tankega črevesja ni tako močno poškodovana.To pa zato, ker ponavljanje nezaželenega odziva na hrano ni neposredna posledica imunskega sistema.
SIMPTOMI INTOLERANCE NA GLUTEN
Kot sva omenila, so simptomi pri intoleranci na gluten zelo podobni tistim, s katerimi se soočajo posamezniki s celiakijo.
To pomeni, da govoriva o:
- poškodovani koži,
- različnih izpuščajih,
- bolečinah v trebuhu,
- pogosti slabosti,
- bruhanju,
- napihnjenosti,
- vetrovih,
- razdražljivem črevesju,
- glavobolih,
- depresiji,
- anksioznosti itd.
Skratka, cela kopica različnih opozorilnih znakov, ki pa jih večina še vedno poskuša premagati z različnimi zdravili, kar je, kot razkrijeva v kratkem, popolnoma napačen pristop.
Razlog za napačno potezo pa je nepoznavanje pravega izvora vseh naštetih težav.ALERGIJA NA GLUTEN
Poleg celiakije in intolerance na gluten pa obstaja še tretja nevšečnost. Gre za alergijo na gluten.Pri tej se ob zaužitju lepljive beljakovinske snovi prav tako kot pri celiakiji sproži imunski sistem.
S to razliko, da protitelesa v tem primeru ne uničujejo črevesne stene.
SIMPTOMI ALERGIJE NA GLUTEN
Je pa res, da hitro po zaužitju glutena v primeru alergije lahko nastopijo hude reakcije.
Največkrat so to:
- močne bolečine v predelu prebavil,
- oteklost obraza in jezika,
- nenadna slabost,
- srbečica ter
- napihnjenost in vetrovi.
CELIAKIJA | INTOLERANCA NA GLUTEN | ALERGIJA NA GLUTEN | |
ODZIV IMUNSKEGA SISTEMA | ✅ | ❌ | ✅ |
UNIČENA ČREVESNA STENA | ✅ | ❌ | ❌ |
Ne glede na to, s katerimi od naštetih simptomov se soočaš, pa je daleč najpomembnejše, da:
- jih ne podcenjuješ,
- ukrepaš kar se da hitro in …
- s pomočjo osebnega zdravnika ter kakovostnih testov ugotoviš, če trpiš za katero od naštetih nevšečnosti.
Tudi v primeru, da so simptomi zelo blagi, ti zagotavljam, da previdnost ne bo odveč.
Že najmanjša vnetja (posledica teh so med drugim tudi prebavne težave) v tvojem organizmu lahko pustijo katastrofalne posledice, ki direktno vplivajo na tvoje počutje in kakovost tvojega življenja.
Še posebej, če v obzir vzameva daljše časovno obdobje.
In ne samo to …
Zaradi glutena se lahko tudi zrediš.Negativen vpliv vnetnih stanj se odraža tudi na sami hormonski sliki.
Še posebej na deležu kortizola.V osnovni gre za stresni hormon, ki je sposoben tvoje telo spraviti v situacijo, zaradi katere se na tvojem telesu kopiči vse več odvečne maščobe.
To pa pomeni, da si praktično brez moči, če ne veš, ali si v skupini tistih, za katere gluten predstavlja toksično sestavino.
Zato ti toplo priporočam, da se čim prej odločiš za minimalno investicijo v svoje zdravje in počutje in se tako prepričaš, ali ta tihi sovražnik uničuje tudi tvoje telo in razpoloženje.
Test lahko ekspresno opraviš v enem izmed laboratorijev oziroma kar doma, če ti ta koncept bolj odgovarja.Ne glede na končni rezultat testov pa v vsakem primeru edino učinkovito rešitev predstavlja prilagojena prehrana.
Če ugotoviš, da gluten tvojemu organizmu škodi, je tvoja naloga, da to beljakovinsko snov odstraniš s svojega jedilnika.
Zato je pomembno, da se izogneš zelo nevarni napaki.
ŽIVILA, KI VSEBUJEJO GLUTEN
Večina je namreč prepričana, da se gluten nahaja samo v kruhu in testeninah, kar je daleč od resnice.In zapomni si, da je realna slika popolnoma drugačna.
Ta potencialno nevarna beljakovinska snov se v resnici nahaja v celi kopici različnih izdelkov, kar potrdi tudi tabela, ki te čaka v nadaljevanju.
In ne samo to …
Če se želiš 100-% izogniti glutenu, potem je tvoja naloga, da upoštevaš še dve pomembni pravili.
- Ko izbiraš izdelke, se vedno osredotoči na tole oznako, zaradi katere si lahko popolnoma brez skrbi.Izključno zapis “gluten-free” ni merodajen podatek.Še posebej, če govoriva o alergiji oziroma celiakiji.
- Pri izdelkih, ki te oznake nimajo, pa obvezno poišči deklaracijo in se prepričaj, kaj vse vneseš v svojo telo.
Ne pozabi, da zakon določa, da morajo biti vsi alergeni jasno definirani tako na deklaracijah kot jedilnih listih.
ŽITARICE
- pšenica,
- pira,
- rž,
- oves,
- ječmen,
- kamut,
- kruh in sorodni izdelki,
- testenine,
- drobtine,
- kosmiči.
MESO IN RIBE
- panirano meso,
- panirane ribe,
- meso in ribe v omakah, katerim so dodane prepovedane moke.
MLEKO, MLEČNI IZDELKI IN NADOMESTKI
- mleko z žitaricami,
- pijače in napitki iz ovsa.
KAVA, ČAJI IN OSTALE PIJAČE
- napitki in preparati iz prepovedanih žit (ječmen, oves ...),
- pivo iz ječmenovega slada ali pšenice.
SLADKI PRIGRIZKI
- čokolade z žitaricami,
- sladice iz prepovedanih žit.
OSTALO
- droži za vzhajanje,
- seitan.
In še ena pomembna informacija …
Zapomni si, da tudi izdelki brez glutena z oznako “GLUTEN-FREE” lahko škodujejo tvojemu zdravju. Na žalost je prehranska industrija “gluten-free manijo” izkoristila sebi v prid in pripravila cel kup različnih izdelkov, ki te beljakovine ne vsebujejo, so pa polni sladkorjev, aditivov in nasičenih maščob.Zato ti še enkrat polagam na srce … vedno beri deklaracije in moje blog poste. ;)
No, poleg korenite spremembe v povezavi s prehrano pa je pri premagovanju simptomov, povezanih z negativnim odzivom organizma na gluten, ključen še en korak.
In sicer sanacija trenutnega stanja.
Kot sva omenila, vnetni procesi uničujejo tvoj organizem. V primeru glutena pa najbolj nastrada tvoje črevesje.
Še posebej zato, ker toksično okolje poškoduje sluznico tega organa, ki sicer igra ključno vlogo pri absorpciji hranilnih snovi.
Zato je pomembno, da stvari hitro postaviš nazaj na svoj mesto in tako poskrbiš, da tvoje črevesje spet lahko opravlja svojo osnovno nalogo.
To ti najhitreje lahko uspe s pomočjo kakovostnega probiotičnega kompleksa, ki poskrbi, da tvoje črevesje preplavijo dobre bakterije, ki so sicer po naravi prisotne v tvojem črevesju, vendar popolnoma popustijo pod pritiskom vnetnih procesov. Te kot nepogrešljivi vojščaki krepijo steno tvojega črevesja in poskrbijo, da ekspresno premagaš težave, kot so driska, napihnjenost, vetrovi in bolečine v predelu trebuha.Edino, na kar moraš paziti, pa je, da zadostne količine teh mikroorganizmov prispejo na pravo mesto.
Želodčna kislina je namreč za dobre bakterije zelo uničujoča.
Zato edino pravo rešitev predstavljajo GAR HPMC kapsule. Te so odporne na želodčno kislino, kar pomeni, da zaščitijo dragoceni tovor in tako poskrbijo, da zdravi mikroorganizmi prispejo točno tja, kjer so najbolj zaželeni. Zato smo to rešitev seveda uporabili tudi pri oblikovanju lastnega probiotičnega kompleksa Golden Tree Complete Biotics, ki brez dvoma velja za enega izmed najbolj učinkovitih. Tudi zato, ker rešitev poleg edinstvene kapsule premore kar 20 različnih sevov zdravih bakterij, ki zagotovo poskrbijo, da občutiš takojšnje olajšanje.In to s tako učinkovitostjo, da sem ti pripravljen povrniti celotno kupnino, če rešitev ne upraviči svojega slovesa.
To pomeni, da prevzamem celotno tveganje - zato rešitev lahko preizkusiš brez vsakega dvoma.