Ali ogljikovi hidrati res redijo? 5 pozabljenih OH, ki jih priporočam...
Enostavno ni res, da so vsa živila bogata z ogljikovimi hidrati slaba in kriva za odvečne maščobne obloge.
V kolikor ste pri izbiri živil in zaužitih količinah previdni, se nimate česa bati.
Da ne boste naredili nobene napake, sem na portalu Popolna Postava za vas pripravil pet živil, ki vsebujejo kvalitetne ogljikove hidrate, so izredno zdrava in ste nanje po vsej verjetnosti pozabili.
Ko pogovor nanese na odvečne kilograme in ogljikove hidrate, oziroma sladkor, večina pomisli na bel kruh, testenine, sladice, sladke pijače, itd.
Že res, da so to živila, ki načeloma negativno vplivajo na vaše počutje in postavo, vendar ne pozabite na dejstvo, da niso vsi ogljikovi hidrati enaki.
Pa poglejmo pet kvalitetni živil, ki vsebujejo zdrave ogljikove hidrate.
ZDRAVI OGLJIKOVI HIDRATI
#1 KVINOJA
Prvo mesto na seznamu je rezervirano za kvinojo, ki iz dneva v dan pridobiva na svoji prepoznavnosti. In to ne brez razloga. Gre za živilo, ki vsebuje dvakrat več beljakovin kot ostala žita in vsebuje 9 esencialnih aminokislin. Ima relativno nizek glikemični indeks, kar je značilno za živila, ki vsebujejo kompleksne, oziroma zdrave ogljikove hidrate.
Poleg tega je živilo bogato z vitaminom B6, je odličen vir železa ter vlaknin in je primerno tudi za osebe, ki trpijo za celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Če na hitro povzamemo: gre za zdravo in okusno živilo, ki je izredno preprosto za pripravo in primerno za vse, ki želite izgubiti odvečne maščobne obloge, oziroma učvrstiti svoje telo.
#2 AJDA
Če smo že ravno začeli s psevdo žiti, potem ne smemo pozabiti na ajdo, ki prav tako kot kvinoja velja za kvaliteten vir kompleksnih ogljikovih hidratov, vlaknin in vitamina B6. Za razliko od ostalih žit pa ajda kraljuje med tistimi z največjim deležem antioksidantov, kar je odličen podatek za splošno počutje.
Je pa ajda poznana po še eni fantastični lastnosti - uravnava nivo sladkorja v krvi, kar je zelo pomembno za vse, ki se borite s prekomerno telesno maso ali pa sladkorno boleznijo.
Iz ajde lahko pripravite številne jedi, brez dvoma pa so po svetu najbolj prepoznavne palačinke iz ajdove moke.
#3 BOROVNICE
Tretje mesto na današnji lestvici pa zasede živilo, ki med vsemi, vsaj po mojem mnenju, velja za najbolj okusno. Borovnice so, podobno kot ajda, zakladnica antioksidantov in veljajo za eno od super živil, saj vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov. Raziskave so pokazale, da so borovnice glavni »stražar«, ki telo obvaruje pred oksidativnimi poškodbami, oziroma pred nastankom prostih radikalov.
Predvsem v dopoldanskem času si jih pogosto privoščim za malico v kombinaciji s pusto skuto in cimetom.
#4 ČIČERIKA
Naslednja v vrsti živil, ki predstavljajo vir zdravih, kvalitetnih ogljikovih hidratov in beljakovin je čičerika. Pozitivno vpliva na zdravje srca in skrbi za uravnovešeno prebavo.
Kar se tiče okusa mi lahko verjamete, da z nekaj domišljije lahko pripravimo fantastičen prigrizek, kar smo dokazali z receptom objavljenim -> tukaj <-, ki je požel ogromno navdušenja.
#5 RJAVI RIŽ
Za konec pa še živilo, ki ga lahko brez večjih težav dodate številnim jedem. Zaradi relativno nizkega glikemičnega indeksa in pozitivnega vpliva na nivo sladkorja v krvi svetujem, da se rjavi riž v zmernih količinah pojavi na vašem jedilniku.
Tako kot večina ostalih naštetih živil, rjavi riž vsebuje vlaknine. Prav tako je bogat vir magnezija in bakra, ki ga v naši prehrani načeloma primanjkuje. Ne smemo pa pozabiti, da ima ovojnico, ki vsebuje fitinsko kislino (organska kislina, v katero je vezan fosfor), zato je nujno rjavi riž dobro sprati in dlje kuhati.
Tako!
Pa sem vam predstavil še 5 živil, ki jih sam redno vključujem na svoj jedilnik in vsebujejo kvalitetne ogljikove hidrate. Poskrbi, da se pojavijo tudi na tvojem krožniku, ok?
Če imaš kak super recept pa se priporočam, saj rad eksperimentiram z novimi okusi in načini priprave, tako kot moji varovanci znotraj Popolne Vadbe, ki me z inovativnimi pristopi in raznolikimi zelišči in začimbami vedno znova presenetijo. ;)
Poznaš koga, ki želi izgubiti kak kilogram ali zgolj učvrstiti svoje telo? Priporoči mu ogled te objave in tako pomagaj priti do super rezultatov.
Ne pozabi nam slediti tudi na Facebooku, Instagramu in ostalih družabnih omrežjih, kjer z vami delim vse super novičke, zdrave recepte in brezplačne treninge.
VIRI:
Effect of quinoa seeds (Chenopodium quinoa) in diet on some biochemical parameters and essential elements in blood of high fructose-fed rats. - Paśko P, Zagrodzki P, Bartoń H, Chłopicka J, Gorinstein S.
Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. - Zieliński H, Kozłowska H.
Diets supplemented with chickpea or its main oligosaccharide component raffinose modify faecal microbial composition in healthy adults. - Fernando WM, Hill JE, Zello GA, Tyler RT, Dahl WJ, Van Kessel AG.