Med - DA ali NE?
To božansko sladilo, ki vsaki jedi da fantastičen okus in poskrbi za popolno teksturo.
Poleg tega pa se lahko pohvali z zdravilnim učinkom o katerem so nas prepričevale že naše babice.
Ampak počasi ...
Vseeno se mi zdi zelo pomembno, da ne delava prehitrih zaključkov in to super sladko naravno sladilo vzameva pod drobnogled.
Zdi se mi namreč smiselno, da se vprašava, če si med kljub svoji sladkobnosti v času preobrazbe sploh zasluži mesto na tvojem jedilniku?
No, pa poglejva …
Lahko ti namignem, da odgovor ni tako zelo preprost, zato predlagam, da čim prej začneva.
Okej …
Da bo vse čim bolj razumljivo in da se izogneva vsakemu dvomu, za začetek samo nekaj pomembnih informacij.
Kot verjetno že veš, je med sladka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo večinoma iz cvetličnega nektarja. Gre za naravno sladilo, ki se uporablja že več tisoč let in je v tem obdobju pridobilo ogromno privržencev.
KAZALO:- HRANILNA SESTAVA MEDU
- CVETNI PRAH - ZDRAVILNI UČINKI
- VSEBUJE TUDI ANTIOKSIDANTE
- ZNIŽUJE HOLESTEROL
- KOLIKO KALORIJ IMA MED?
- GLIKEMIČNI INDEKS MEDU
- MED, DA ALI NE?
- NE POSTANI ŽRTEV PREVARE
HRANILNA SESTAVA MEDU
No, podatek, ki je za razumevanju celotne zmede zelo pomemben, pa je pravzaprav naslednji.
Za razliko od klasičnega sladkorja (saharoze) je med zmes glukoze in fruktoze (približno 50 % - 50 %).Poleg tega vsebuje številna mikrohranila, ki jih v navadnem sladkorju ne najdemo.
MIKROHRANILA | ENOTE | VSEBNOST V 100 G MEDU |
energijska vrednost | kcal | 304 |
B1 | mg | 0,004–0,06 |
B2 | mg | 0,002–0,06 |
B6 | mg | 0,008–0,32 |
C | mg | 2,2–2,4 |
kalcij | mg | 4–30 |
železo | mg | do 3,4 |
magnezij | mg | 0,7–13 |
kalij | mg | 10–470 |
Ta hranila so v resnici tista, zaradi katerih si med zasluži mesto v skupini “zdravih živil”.
Ampak pazi!
To še ne pomeni, da gre hkrati za živilo, ki se zagotovo lahko pojavi na tvojem jedilniku, če si želiš oblikovati čvrsto in fit postavo.
Najprej morava namreč ugotoviti, kaj je tisto, kar daje medu poseben čar in ga naredi tako zelo zdravilnega.
Okej …
CVETNI PRAH - ZDRAVILNI UČINKI
Omenila sva že, da med vsebuje številna mikrohranila. Ne glede na vse pa se mi zdi zelo pomembno, da se najprej ustaviva pri cvetnem prahu.Gre namreč za tisti sestavni delček medu, ki ima izredno pozitiven učinek na tvoj organizem in je lahko zelo koristen krepilen pripomoček.
Med drugim cvetni prah:- povečuje vsebnost hemoglobina,
- izboljšuje kri,
- ima antibiotični učinek,
- se uporablja pri lajšanju motenj prebavil,
- pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka,
- na pomoč priskoči pri raznih alergijah in
- seveda krepi imunski sistem.
Seveda pa cveti prah še zdaleč ni edina svetla točka tega naravnega sladila.
VSEBUJE TUDI ANTIOKSIDANTE
Poleg tega, da med vsebuje cvetni prah, ne smeva pozabiti na izredno visok delež antioksidantov, ki so za zdravo telo še kako pomembni.Ne pozabi ...
To so tisti elementi, ki sestavljajo obrambni zid, ko te napadejo prosti radikali.
Te si lahko predstavljaš kot “razbojnike”, ki v tvojem organizmu povzročajo ogromno škode, čeprav se ti tega sploh ne zavedaš.
Posledice njihove razposajenosti in prisotnosti čutijo predvsem tvoje celice, kar seveda pomeni, da se slej ko prej lahko pojavijo različna bolezenska stanja, če na to nevarnost nismo pozorni.
ZNIŽUJE HOLESTEROL
No, poleg že naštetih učinkov pa nikakor ne smeva pozabiti še na dve super lastnosti oziroma spremembi.
Kot so pokazale raziskave, uživanje medu v zmernih količinah poskrbi za nižjo raven:
- LDL holesterola in
- trigliceridov.
Zato sploh ni čudno, da se to naravno sladilo uporabljajo tudi takrat, ko si želimo hitrejšega celjenja ran, lepše kože in zdravih dlesni.
Se pravi dvomov o tem, da med pozitivno vpliva na tvoje počutje, praktično ni.
Ampak pazi!
KOLIKO KALORIJ IMA MED?
Vsaka zgodba ima dve plati, in povem ti, da končna odločitev o medu in uspešni preobrazbi, še vedno ni “padla”.Opozoriti te moram namreč na dve lastnosti, na kateri večina privržencev medu na žalost pozabi.
In sicer …
Prva je ta, da se v 100 gramih medu skriva dobrih 300 kalorij. Se pravi, če svojemu prigrizku dodaš žlico medu, kalorična vrednost tega obroka poskoči za približno 65 kalorij, kar seveda ni zanemarljiva vrednost.Na to nikakor ne smeš pozabiti.
GLIKEMIČNI INDEKS MEDU
No, poleg relativno visoke kalorične vrednosti, pa težavo predstavlja glikemični indeks. Ta je sicer odvisen od vrste medu, se pa načeloma giblje nekje od 60 do 85. Po teh podatkih med uvrščamo v skupino živil s srednjim oziroma visokim glikemičnim indeksom.Naj te spomnim, da uživanje enostavnih sladkorjev (višji GI - večji inzulina se sprosti ob uživanju tovrstnih živil) še zdaleč ni idealno, kadar želiš oblikovati čvrsto, zdravo, fit postavo, ker inzulin predstavlja konkretno oviro.
Zato sva spet pri začetnem vprašanju …
Med, DA ali NE?
No, da pade končna odločitev, se bova vprašanja lotila na sledeč način.
Izhajala bova iz predpostavke, da si želiva:- zdravo telo (močan imunski sistem, ogromno energije, čustvena stabilnost, osredotočenost, ...)
- čvrsto, fit postavo.
To pomeni, da se morava osredotočiti na zdrav življenjski slog, na račun katerega v svoje telo vneseva vse snovi, ki so nujne za doseg prej omenjenih ciljev.
No, in ker je med živilo, ki se lahko pohvali s številni hranilnimi snovmi, ki imajo res super učinek na sam organizem, in gre hkrati za naravno sladilo, ki lahko popestri marsikateri obrok, ti predlagam sledeče …
V kolikor si želiš, da med postane del tvojega jedilnika, prižigam “zeleno luč”.
Ampak samo v primeru, če upoštevaš naslednja pravila ...
Opozarjam te da:
- med V ZMERNIH KOLIČINAH na svoj jedilnik umestiš kot dodatek, ki občasno POPESTRI tvoj jedilnik oziroma tvoje obroke,
- da med vedno uživaš v kombinaciji z ostalimi živili,
- da vedno izbereš kar se da kakovosten izdelek.
NE POSTANI ŽRTEV PREVARE
V kolikor je med filtriran, vsebuje ogromno aditivov in ga lahko označimo kot predelano živilo. V tem primeru pozabi na vse pozitivne posledice tega naravnega sladila.
Preprost trik, s pomočjo katerega hitro ugotoviš, kako kakovosten je med, je naslednji.
Nekaj medu nanesi na papirnato brisačo in spremljaj, kaj se dogaja.
Če bo med v nekaj sekundah preklapljal na drugo stran, je to več kot očiten znak, da gre za izdelek, ki je predelan in ima dodano vodo, kar seveda ni OK.
Če je le možno, ti svetujem, da se odločiš za popolnoma naraven med in se seveda prepričaš o samem poreklu in kakovosti.
Ne pozabi, da pri hrani previdnost nikoli ni odveč.
Sam osebno si nekaj malega medu največkrat privoščim v kombinaciji s pravim grškim jogurtom, ovsenimi kosmiči in koščki sadja. Gre za enega od zajtrkov, ki si ga največkrat privoščim kadar vem, da je pred mano naporen dan in da bo potreba po energiji še nekoliko večja.
Seveda pa to ni edina opcija, ki pride v poštev.